U prostorijama Programa za mlade YES Centar, koji djeluje u okviru organizacije SOS Dječija sela BiH, započeo je set obuka pod nazivom „Životne vještine”. YES Centar ima za cilj da doprinese adekvatnom zapošljavanju mladih kroz poboljšanje opšte socio-ekonomske situacije marginaliziranih mladih u BiH. Sve obuke koje se nude namijenjane su mladima od 15-29 godina, te su besplatne.

Obuku trenutno pohađa 50 mladih iz lokalne zajednice, uz podršku lokalne vlasti, Centra za socijalni rad, ali i partnerskih organizacija civilnog društva u Gradu Tuzla. „Ovo je prvi set obuke Level A – Životne vještine, koji će trajati mjesec dana, nakon kojeg će uslijediti Level B – Individualni izbor kurseva/praksi u trajanju od 15 dana do 3 mjeseca, a za one koji budu pokazali najbolji interes za pokretanje vlastitog biznisa, slijedi Level C – Biznis plan, kreiranje biznis plana.

Finalizirani biznis planovi biće ponuđeni potencijalnim finansijerima, ali i podržani kroz YES program”, istakla je Senada Sušić, projekt koordinatorica Programa za mlade. Visoka stopa nezaposlenosti, te osjećaj beznađa i apatije primjećen je među mladima kako u svijetu, tako i
u BiH, a YES Centar direktan je odgovor na potrebu mladih ljudi da imaju kvalitetan pristup informacijama, dobiju podršku u sticanju životnih vještina, te vještina zapošljavanja – što će doprinijeti njihovoj finansijskoj samostalnosti.

YES Centar Tuzla nudi:
Info Centar & Servise za razvoj karijere koji su orijentirani na:
Pristup informacijama
Prikupljanje podataka
Upućivanje na druge servise i ponude za posao
Procjenu kompetencija
Izradu profila mlade osobe / Individualnog razvojnog plana
Objavu oglasa za posao

Servise za razvoj kompetencija usmjerene na:
Vještine komunikacije
Vještine apliciranja
Životne vještine
Psihosocijalno savjetovanje
Vještine zapošljivosti
Mentorstvo za razvoj karijere
Treninge iz informacionih tehnologija
Kurseve stranih jezika
Cjeloživotno učenje

Servise za mogućnosti zapošljavanja koji podrazumijevaju:
Usmjeravanja
Volonterizam
Pisanje/kreiranje biznis plana
Stažiranje
Strukovne treninge

Dodatne informacije o YES Centru možete naći na http://sos-ds.ba/program- za-mlade ili nas posjetiti na adresi Skendera Kulenovića 23, Batva, Tuzla.

S poštovanjem,
SOS Dječija sela BiH