U okviru projekta „Borba protiv stigmatizacije kroz osnaživanje i promjenu stavova“ (“Empower for Change of Stigmatizing Attitudes”), koji kao nosilac projekta, realizuje organizacija CDT (“Centar za demokratsku tranziciju”Podgorica, Crna Gora), uz finansijsku podršku Evropske komisije kroz Erasmus+ program i Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Crnae Gore, urađeno je istrživanje u obliku ankete za mlade ljude od 18 do 30 godina.

Projekat pored istraživanja obuhvatio je i niz drugih aktivnosti koje su se pored Crne Gore realizovale i u: Bosni i Hercegovini (partnerska orgnizacija  “PRONI” Centar za omladinski razvoj), Makedoniji, Srbiji, Belgiji, Italiji, Mađarskoj i Njemačkoj.

Projekat je obuhvatio aktivnosti koje su namijenjene mladima, kao i onima koji rade i imaju uticaj na mlade. U okviru projekta nedavno je završen i konkurs za nagradu za mlade novinare, koji će u narednom periodu, u okviru promotivnih aktivnosti širom matičnih država, detaljnije obraditi temu islamofobije, radikalizacije i demokratskih vrijednosti mladih.

Dokumentarni film “Put bez povratka” podsjeća na ljude iz Crne Gore i zemalja regiona koji su prethodnih godina odlazili na strana ratišta u Siriju i Ukrajinu i koji su po povratku zbog toga krivično odgovarali.

Prezentacija i istraživanje STAVOVI MLADIH O AKTUELNIM EVROPSKIM TEMAMA:
IMIGRANTI, STIGMATIZACIJA, ISLAMOFOBIJA, RADIKALIZAM preuzmite ovde:

Istraživanje

A neke od statističkih podataka iz istraživanja možete pogledati na ovim fotografijama:

Promotivne radionice i prezentacija dokumentarnog filma sa istraživanjima organizovane su u 3 grada( Tuzla, Orašje, Brčko), pogledajte par fotografija ispod.